Versteend hout

Hieronder treft u een aantal voorbeelden aan van versteend hout. Bladert u op uw gemak door onze collectie. Voor een vergroting klikt u op de desbetreffende foto.

Versteend hout, ook aangeduid met de Engelse term petrified wood, is een soort fossiel: het bestaat uit fossiel hout, waarin alle organische materialen zijn vervangen door mineralen (meestal silicaten, zoals kwarts), met behoud van de structuur van het hout. Het proces van verstening gebeurt onder de grond, wanneer een boom bedolven raakt onder sediment, en kan miljoenen jaren duren. Grondwater dat langzaam door de bodem sijpelt, zet mineralen af waar de lignine en cellulose wegrotten. Als de afzetting en rotting even snel gaan, blijft de vorm van de cellen behouden.

De kleinste details kunnen worden vereeuwigd. Versteende jaarringen en verschillende weefsels kunnen tot op microscopisch niveau worden getraceerd. Versteend hout heeft een hardheid van 7 op de hardheidsschaal van Mohs, hetzelfde als kwarts.

 

Klik voor honderden foto’s van grafstenen en meer informatie op één van onderstaande links:

Heeft u een vraag? Stuur dan een mailtje naar: info@arteagrafmonumenten.nl
Vergeet niet uw naam en eventueel telefoonnummer te vermelden. Het kan handig zijn om meteen even aan te geven welke begraafplaats het betreft, omdat overal verschillende voorschriften gelden. Wij zijn van de meeste begraafplaatsen in Nederland en België op de hoogte van deze voorschriften.

Artea Alkmaar: 072-5112560
Artea Veenendaal: 0318-525356

afspraak-maken-bij-Artea
Top